Dziś będzie o jedzeniu podczas rajdów turystycznych. Konkretnie o jednej potrawie, która nie ma swojej nazwy, jej przygotowanie jest dziecinnie proste i angażuje kilka osób. Tym samym to idealna potrawa integracyjna, którą przygotowujemy na rajdach UKT Mimochodek.
Może suma podanych niżej składników nie będzie zniewalająca dla podniebienia, jednak po całodziennym chodzeniu zawartość misek niknie w oczach i do tej pory nikt nie narzekał. Potrawa składa się z tzw. "michy" i sałatki.
Post napisałem za to pragmatycznie, gdyż z roku na rok przepis mi się gdzieś "zapodziewa" i muszę odtwarzać składniki z kilku źródeł.
Od dziś będę miał gotową ściągę.
Przepis:
Porcja na osobę :
1. 100 g makaronu świderki/rurki etc
2. 80 g sera białego
3. 100 g boczku wędzonego
Dodatkowo:
Kapusta pekińska - 1 główka / 7 osób
Jogurt - 400 ml / 10 osób
Kukurydza - puszka 300 g / 7 osób
Cebula - 1 główka / 5 osób
Zioła prowansalskie - 1 torebka / 10 osób
Przyprawa do sałatek - 1 torebka / 15-20 osób
Sól - torebka (saszetka 15 g )/ 15-20 osób
Pieprz - torebka 15/20 osób
Dodatkowo na grupę:
1. Butelka oleju 500 ml
Jeżeli gramatura produktu nie pozwala na dopasowanie ściśle wagi, to zaokrąglamy.
Podsumowując, przykładowo, na grupę 30 osób kupujemy:
3 kg makaronu
3 kg boczku wędzonego
2,4 kg sera białego
4 główki kapusty pekińskiej
3 jogurty po 400 ml
Kukurydza - 4 puszki
6 główek celuli
3 torebki ziół prowansalskich
2 torebki soli
2. torebki pieprzu
2 torebki przyprawy do sałatek
Butelka oleju 500 ml
Sposób przygotowania:
1. micha:
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż się zarumieni na oleju. Kroimy w kostkę i smażymy również cebulę, aż do "zeszklenia". Ser drobimy, np. widelcem. Makaron gotujemy.
Po przygotowaniu poszczególnych składników mieszamy lub nakładamy kolejno - 1. makaron, 2 - ser, 3 - boczek. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi wg uznania.
2. Sałaka
Kapustę pekińską drobno kroimy. Wsypujemy kukurydzę, dodajemy jogurty, dodajemy przyprawę do sałatek, odrobinę oleju, zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe, enjoy :)
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz